Ahilik kültür haftası nedeniyle bir dizi etkinliklerle esnafın tarihsel sesleri..
Kamuoyumuza duyurulacak...
Bu konuda Hatay ilimizde ahiliğin öncülüğü yapacak olan“Hatay esnaf odaları”..
İl genelinde yoğun çalışmalarını sürdürüyor..
Bilindiği üzere geçmiş günlerde bir araya gelen İskenderun esnaf odaları başkanları.. Bölge insanlarımıza birliktelik mesajları verdi..
İskenderun’u kendilerine merkez seçen esnaf odaları.. Ahiliğin gerçek öyküsünü bizlere anlatıyor..
Selçuklulardan günümüze kadar gelen esnafın güzel ahlaklı olmasına temel teşkil eden.. AHİLİK ile ilgili çok çeşitli olumlu eylemler oluşacak..
Bir zanaatkârın çıraklıktan ustalığa kadar geçiş dönemini kendine özgü disiplin kuralları ile pişiren Ahiliğin unutulmaması için çok çeşitli bilimsel etkinlikler yapılması gerek.Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemizde de esnaflarımızın hemen hemen hepsi.
Çırak bulma konusunda çok sıkıntıda..İleriye dönük ustaların yetişmesinde çırak bulamayan esnaflarımız..Kendilerinden sonra gelecek nesillerin yok olmasından dolayı endişeli..
Hâlbuki Türk gelenek ve göreneklerinde Ahilik çok ayrı yerde olması gerekirken.Ne yazık ki unutulmak üzere.. Ahilik haftası münasebetiyle göstermelik faaliyetler..
Hafta geçer geçmez unutuluyor.Unutulan bu haftanın önem ve ehemmiyeti.. Esnafın geleceğini olumsuz etkiliyor....
Her ne kadar çıraklık eğitim merkezleri olsa dahi. Çırak; Mesleğini ahilik şartlarına göre ustasından öğrenmeli..
Daha sonra kalfalık dönemleri.. Devletimizin eğitim kuruluşlarında.Çırak geleceğine doğru alacağı kültür işlenmeli..Son yıllarda esnaf yanında çalıştıracak çırak bulamıyor.! Nedenleri hemen araştırılmalı..Odalar bilimsel birleşerek bu işe çare bulmalıdır..
Ahilik; Türk tarihinde esnaf önemli yer tutar.
Yüzyıllar boyu dini, ahlaki temel bilgiler temel alınarak, Ahilik teşkilatı kurulmuşturAhi Evran, (1171-1262) Ahiliğin kurucusudur.
Ahlakla sanatın, ahenkli birleşimi olan ahiliği çok itibarlı bir duruma getirmiştir.Böylece, ahilik yüzyıllarca esnaf ve sanatkârlara yön vermiş..
Onların sosyal ve çalışma yaşamını düzenlemiş.Yeniçeri teşkilatının kuruluşunda önemli rol oynamıştır.Devlet adamları da bu kuruluşa girmeyi büyük onur olarak kabul etmişlerdir.Halkın ekonomik durumunu iyileştirmek, meslek sahibi olmalarını sağlamak…Onları din sömürüsünden kurtarmak için çalışmıştır.
Ahi Evran ilk önce işe; Ayakkabıcı ve saraç esnafını teşkilatlandırmakla başlamış..
Kısa zamanda üstün becerisi, ahlaki sağlamlığı ve hakseverliği ile büyük bir ün ve saygı toplamıştır. Kurduğu teşkilatın başkanı, Ahi Babası olmuştur…
Ahiliğin temelleri çok sağlam atılmış kuralları zamanının ve toplumun gereklerine ve gerçeklerine o kadar uyum sağlamıştır ki..
Bu sonradan, kent ve kasabaların belediye hizmetleri ve bu hizmetlerin denetimi için de.. Örnek alınmış..
Narh ve nizamnameler ya da kanunnameler şeklinde resmileştirilmiştir.
Ahiler; Özellikle Osmanlılar döneminde Standartlara uymayarak.. Düşük kaliteli mal ve hizmet üreten esnafa.. Çeşitli cezalar vermişlerdir.
Bu dönemde günümüzde bile tam olarak uygulanamayan.Kalite, standart, üretici-tüketici ilişkileri çok kesin kurallarla belirlenmiştir.
Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu.. Kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir.
Yüz yıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan Bir örgütlenme şeklimizdir.
Toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.
Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış Sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken Ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.
Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu I.Murat Ahi ocaklarında kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır.
Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerine kadar Ahilik; Mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme, denetim konularına eğilirken,
Bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır.
Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen Sınaî ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımında.. Ahilik kültürümüzün özü yatar.
Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı Yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan..
Esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir.
Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkârlar arasında, çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Bu günkü manası ile sendikacılık sistemi ilk ahilik teşkilatında başlamış, çalışanların hakları ve alın teri korunmuştur.
Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi yatar.
Bu bağlamda bizlere düşen önemli görev;
Ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve ilelebet yaşatılmasıdır.
İskenderun esnaf odaları bu geleneğimizi çok ciddi şekilde yürütmelidir..
,